Strøm og ENØK

Det er viktig å tenke på strømforbruk selv i små leiligheter. Ved å redusere energiforbruket sparer du naturen for utbygging av vassdrag og forurensninger av luft og vann. Samtidig sparer du penger selv. Du trenger ikke sitte i mørket med sovepose for å spare energi. Det finnes flere enkle tiltak som allikevel vil gjøre forskjell. Både for lommeboken din, og for miljøet.

SKRU NED TEMPERATUREN

Mange nordmenn er vant til å sitte med t-skjorte inne midt på vinteren. Dette er unødvendig sløsing med energi. Det er lett å venne seg til en litt lavere romtemperatur. Ta på deg genser og ullsokker, og gjør din egen økonomi og miljøet en tjeneste.

Pass også på at du lukker dørene mellom rom om vinteren, slik at rommene blir raskere varmet opp, og varmen holder seg der den skal være.

Har du brukt stekeovnen på kjøkkenet? La døren stå oppe etter at maten er ferdig stekt, på den måten bruker gjenbruker du varmen fra ovnen, uten at du bruker ekstra energi.

LUFT EFFEKTIVT

Det er viktig å lufte boligen. Men om vinteren, gjør det raskt og effektivt. Sett opp så det blir gjennomtrekk, men over kort tid. På den måten setter ikke kulden seg i gulv og vegger.

SKRU AV LYS

Å skru av lyset i et rom du ikke bruker blir lett en reflekshandling. Å la lyset stå på er unødvendig bruk av energi.

SPAREDUSJ

Ved å anvende sparedusj vil du redusere bruken av varmtvann betraktelig, men allikevel kunne ta en deilig, varm dusj.

Husk å dusje i stedet for å ta et bad. Ved å fylle et helt badekar med varmt vann bruker du mye mer energi og vann enn hvis du tar en dusj.