Økonomi

Det å flytte hjemmefra er for de fleste, en stor utfordring. Særlig økonomisk. Du får en hel del utgifter du ikke er vant til å ha. Og plutselig er det ikke nok å sette det man vil ha opp på en handleliste lenger, du må faktisk ut og kjøpe det selv, for egne penger. God økonomi er så enkelt som å ha mer inntekter enn utgifter, eller en balanse. Det vanskelige er å oppnå dette. Nøkkelordet er oversikt. Hvis du lager deg en god oversikt over forutsette inntekter og utgifter er du langt på vei. For at denne oversikten skal være nyttig og brukbar er det viktig å tenke på et par ting:

INNTEKTER

Legg sammen alle inntekter du forventer å få.
For eksempel: Netto lønn, lån, bidrag fra foreldre osv.

UTGIFTER

Beregn dine faste utgifter og trekk dem fra inntektene dine.
For eksempel: Husleie, avdrag på lån, forsikring, strøm, telefon osv

SKATT

Tjener du under 39 997 kr i året, og er enslig, kan du søke om frikort. Alle som tjener mer enn dette må betale skatt. Beregn lønnen din nøye. Kommer du til å tjene mer eller mindre enn forventet, endre skattekortet ditt. Slik unngår du å få baksmell på skatten. Mange betaler bevisst for mye skatt i løpet av året, for å spare penger. Dette er ikke ideelt. Sett heller pengene inn på en sparekonto. Stort sett får du høyere rente om du setter pengene dine inn i en sparekonto, enn hos skatteetaten.

ANDRE UTGIFTER

Telefonregning og husleie er ikke det eneste vi bruker penger på. Gjennom en måned bruker folk flest en god del av inntektene sine på småutgifter som for eksempel mat, kinobesøk, toalettartikler og klær. Det er lurt å kartlegge hvor mye penger du bruker på disse småutgiftene og legge det inn i ditt månedlige regnskap.

UFORUTSETTE UTGIFTER

Når man bor på egenhånd dukker det fort opp utgifter du ikke regnet med da du satte budsjettet. Vaskemaskiner går i stykker, du må plutselig til tannlegen eller får en parkeringsbot. I tillegg kommer noen regninger kun fire ganger i året, men da er regningen også forholdsvis høy. For å unngå en skikkelig smell når slikt skjer, er det lurt å ha litt penger oppspart, i tilfelle.

BALANSEN

Som sagt, er målet i ethvert budsjett å oppnå en balanse, eller en positiv overvekt, altså en overvekt på inntektsiden. Opplever man at utgiftene er høyere enn inntektene er man nødt til å forandre noe. Det letteste er å forsøke å kutte ned på småutgiftene. Prøve å bruke penger på kun det man virkelig trenger, og også utnytte kostnadsfrie tilbud. En god ide er å lage et eget budsjett for småutgiftene, og gi deg selv en "månedslønn" til småutgiftene, slik er det lettere å kontrollere pengene du bruker. Og har du brukt opp månedslønnen, må du vente til neste måned før du kjøper deg ting du kun har lyst på, men ikke trenger.

Et annet alternativ er å øke inntekten din. Du kan for eksempel forsøke å finne en jobb eller søke stipender eller legater.

Å få orden på økonomien er ikke noe hokus pokus. Men det viktigste er å skaffe seg en oversikt over inntekter og utgifter. Videre er det viktig å være realistisk og grundig når du setter opp budsjetter. I tillegg må man ofte være litt streng med seg selv. Hold deg til budsjettene dine. Ikke unn deg ting du vet du ikke hår råd til. Prioriter de "vikitige" utgiftene, som for eksempel strømregninger og husleie. Et godt tips er å skaffe seg nettbank. Med nettbank får du bedre oversikt over pengene.

NYTTIGE LENKER:

Beregn budsjettet ditt
www.dinside.no/okonomi