Langt vekk hjemmefra?

09.02.2020

Det mest utfordrende med å flytte er for de fleste å oppbygge et nytt netverk. Etter ett år er "Christie" stadig ikke sikker på, at hun er inkludert helt til i sin nye by. Det var ikke Christie selv, som tok beslutningen om å flytte, men da hennes kjæreste fikk en ny jobb, måtte de begge rive de trygge teltpluggene opp i barndomsbyen.

Velkommen til

Det var ikke mye information, "Christie" fikk, da hun flyttet til sin nye kommune: "Jeg fikk et velkomstbrev hvor der lå to kinobilletter og et par billetter til en båttur og svømmehallen. I brevet stod også kommunens åpningstider og telefonnummer." Som ny i kommunen er det viktigt, at man føler seg velkommen og ikke er tvunget til å skulle søke seg til alt på nettet, selvom det er det, de fleste, inklusive Christie, gjør.

Ved å utforske lokalområdet og søke på nettet fant Christie et lokalt fitnesscenter, som hun meldte eig inn i. Christie, som i dag bor i Drammen litt utenfor Oslo, regnet ikke med å benytte seg af lokallivets tilbud og arrangementer, men som hun selv påpeker, er hun blitt klokere: "Vi bruker både Drammen og Oslo Kommunes tilbud, mere enn vi regnet med. Vi deltok i mai-dagen for et par uker siden, hvor forskellige foreninger i kommunen var representeret. Det var et riktig fint arrangement for oss nye i byen." Det kan være en stor omveltning å flytte til en ny by, spesielt hvis den nye byen er vesentlig mindre enn den gamle. Så får man  en følelse av å være ensom og kjede seg litt. Langt fra alle arrangementer som foregår da i storbyerne, og det er oftest de mindre lokalsamfunn og steder, som verner om fellesskabet og de sosiale arrangementer.

Forventning og realitet stemmer oftest ikke overens i forbindelse med en flytting. De fleste har, i motsetning til Christie, en alt for høy forventning til, hvordan deres nye hjemby serveres på et sølvfat. Ofte må den nye borger aktivt selv opsøke byen og befolkningen, selvom det kan virke grenseoverskridende. En skal være god til at søke informasjoner, mener 

Bli en del av lokalmiljøet

  1. Inviter naboene til en uformel fest
  2. Delta i foreningslivet i byen, f.eks. sport, dans eller kveldsskole
  3. Treff med dine kolleger etter arbeidstid
  4. Engasjer deg i bylivet, foreninger og fester
  5. Vær åpen og imøtekommende

Flytteguiden

Lille Bislett 26, 0170 OSLO

(+47) 810 21021

info@flytteguide.no